Officiële start van bouw nieuw woonzorgcentrum SAMEN Tielt

Na een intensieve periode van afbraakwerken vond op vrijdag 30 juni de symbolische eerste steenlegging plaats van het nieuw woonzorgcentrum van SAMEN vzw. De gloednieuwe vestiging in Tielt zal eind 2024 afgewerkt zijn en ruimte bieden aan 100 woonzorgkamers waarvan 10 voor kortverblijf. Met zijn afgesloten binnentuin en groot open plein voor het gebouw wordt dit complex een lichtrijke oase in hartje Tielt waar het goed is om te wonen en te werken.


Achter het huidige woonzorgcentrum in de Krommewalstraat in Tielt werd dit voorjaar de ruimte vrijgemaakt waar de nieuwe vestiging gebouwd zal worden. Een heuse onderneming die we vrijdag officieel afsloten met de symbolische eerste steenlegging. Of liever, het plaatsen van de eerste funderingspaal.

Plaats voor herinneringen

Een opmerkelijk detail is dat in het beton een klein doosje zit met daarin de engagementsverklaring van SAMEN Tielt. Ook de bewoners droegen hun steentje bij. Zij verzamelden artikels en herinneringen aan het woonzorgcentrum van weleer in een kistje dat de aannemer zal verwerken in de tuinmuur.

Een strak bouwplan

Komende maand wordt gestart met de grondwerken en funderingen  en de bouw van de garage. Van oktober 2023 tot in het voorjaar 2024 zal de ruwbouw gezet worden om dan in de tweede jaarhelft de binnenafwerking aan te pakken. Doordat deze vestiging in één fase gebouwd wordt, is de verhuis van het volledige woonzorgcentrum gepland voor eind 2024. In 2025 staat dan de afbraak van het bestaande centrum op het programma.

Van 70 naar 100 kamers

In het nieuwe gebouw gaan we van een kleine 70 kamers op heden naar 100 kamers die baden in licht en ruimte. Tien van de 100 kamers zullen voorbehouden worden voor kortverblijf. Ouderen die tijdelijk niet thuis kunnen wonen (bvb. na een ziekenhuisopname of bij afwezigheid van familie of mantelzorger) en aangepaste zorg nodig hebben, kunnen hier terecht.  Daarenboven blijft de aansluiting met het ziekenhuis behouden wat een grote troef is voor de bewoners en hun naasten.

Ruimte voor ontmoeting

Met zijn mooie, ruime binnentuin wordt deze vestiging een pareltje in het Tieltse stadscentrum. De grote open ruimte voor het gebouw biedt de gelegenheid aan bewoners, bezoekers of voorbijgangers om even te verpozen tussen het groen. Ook voor de medewerkers wordt dit moderne gebouw een fantastische nieuwe werkplek waar zij allen verlangend naar uitkijken.

Ontwerp en renders: Detoo Architects 
Realisatie: Ibens NV