Een smaakbedrijf van de bovenste plank


Lekker eten… Voor iedereen is het één van de geneugten des levens. Wanneer je wereld kleiner en stiller wordt, dan zijn de maaltijden geluksmomenten om dagelijks naar uit te kijken. Volgens onze bewoners is smaakvol eten zelfs een van de belangrijkste criteria in de evaluatie van het woonzorgcentrum. Die beoordeling doorstaan onze woonzorgcentra met glans. Voor acht voorzieningen worden de maaltijden vers bereid en bezorgd door onze centrale keuken Mensa, een samenwerking van GVO en Sodexo.

 

Smaak voor alles

In Mensa hanteert men het systeem van ‘koelvers koken’. Dat betekent dat de maaltijden er dagvers bereid en luchtdicht verpakt worden en dat de afwerking en presentatie in de keuken van het woonzorgcentrum zelf gebeurt. In Mensa worden meer dan 3000 maaltijden per dag bereid. Het gebouw in Meulebeke is ook zo opgebouwd dat de voedselveiligheid maximaal gegarandeerd wordt.

Kwaliteit en smaak zijn het allerbelangrijkste. Het voedsel wordt na de bereiding zo snel mogelijk afgekoeld, in porties per huis verdeeld en klaar gezet voor vervoer. We maken vooral klassieke gerechten die voor iedereen toegankelijk zijn en geven daar een eigen touch aan. Zo kan de juiste kruiding het verschil maken tussen een lekker en een heerlijk gerecht.

Onze koks zien er samen met het volledige team op toe dat alles met de grootste zorg bereid wordt, van de soepen en sauzen tot het vlees en de groentjes. Bovendien houdt men rekening met de dieetnoden van elke bewoner.

Diversiteit op mensenmaat

Mensa staat ook in voor het vervoeren van de maaltijden naar de verschillende woonzorgcentra en assistentiewoningen. Onze chauffeurs brengen de maaltijden samen met de instructiefiches voor de afwerking ter plaatse en nemen dan het leeggoed terug mee. Een goede samenwerking met de keukenverantwoordelijken in de voorzieningen is van cruciaal belang. Op die manier wordt er steeds gestreefd naar verbetering en vernieuwing.

En dat willen we blijven doen. Met meer keuzevrijheid door naast het dagmenu ook enkele klassiekers en een marktsuggestie aan te bieden, met vegetarische alternatieven en gerechten uit andere culturen. Wat de achtergrond of voorkeur van een bewoner ook is, wat hij of zij ook nodig heeft, iedereen heeft recht op een lekkere, smaakvolle maaltijd. Voor sommige mensen is dat één van enige dingen waar ze nog volop van kunnen genieten…

Het is dan ook onze grootste drijfveer om die kleine geluksmomenten te waarborgen. Zodat mensen na het eten kunnen zeggen “Ewel, dat heeft mij goed gesmaakt!”