Start bouwwerken nieuwe woonzorgcentrum van SAMEN vzw in Wakken

Op 28 maart starten de afbraakwerken in voorbereiding van de bouw van het nieuwe woonzorgcentrum van SAMEN vzw in Wakken. Na een jaar van zoeken en onderhandelen om dit project binnen een haalbaar budget te verwezenlijken is dit een belangrijke stap. Voor deze realisatie slaan Woonzorggroep GVO, waartoe SAMEN vzw behoort, VK Architects & Engineers en Ibens nv de handen in elkaar. Rond de jaarwisseling 2024-2025 zal de gloednieuwe campus met 120 woonzorgkamers en een dagverzorgingscentrum met 15 plaatsen instapklaar zijn.


Naar een andere manier van bouwen

Bij de openbare aanbesteding in het voorjaar van 2021 bleek al snel dat covid de bouwprijzen exuberant had doen stijgen en dat de oorspronkelijke plannen bijgestuurd moesten worden om het project financieel haalbaar te houden.
Er is gekozen voor een omschakeling naar de ‘Engineering & build’ formule waarbij de bouwheer, architect en aannemer één team vormen. Samen bespreken zij mogelijke technische aanpassingen in functie van het budget. Deze formule laat ons toe om sneller te schakelen en efficiënter te bouwen zodat de einddatum niet in het gedrang komt.

120 Woonzorgkamers en één dagcentrum

Ook het programma van het project zelf werd aangepast. Het aantal te bouwen kamers werd teruggebracht van 130 naar 120 en er zal één dagverzorgingscentrum gebouwd worden in plaats van twee. De erkenning blijft echter wel in ons bezit, wat toelaat om innovatieve zorgvormen te bekijken in de toekomst. Het concept en uitzicht van het gebouw zal niet zoveel verschillen van de oorspronkelijke plannen.

Deze aanpassingen in bouwwijze en programma geven ons de garantie dat we eind 2024-begin 2025 onze intrek kunnen nemen in een prachtig, nieuw gebouw waar we onze ambities ten volle kunnen waarmaken.

Thuis in de buurt

In het verlengde van onze visie willen we met het nieuwe woonzorgcentrum volwaardig deel uitmaken van onze buurt. We creëren een open leefgemeenschap waar bewoners, medewerkers, vrijwilligers en bezoekers zich thuis voelen. Net daarom kiezen we voor een gebouw waar ontmoeting en verbinding centraal staan.
Dat beaamt ook Claude Devos van VK Architects & Engineers: “De open volumetrie van het nieuwe woonzorgcentrum is maximaal gericht op de groene omgeving. Het ontwerp verbindt het inkomgebeuren langsheen de Hekkenstraat met het achterliggende Hondiuspark. Het gebouw maakt een slingerbeweging waardoor er op alle hoeken van de site interessante plekken ontstaan die de interactie bevorderen met de buurt.”

Open blik naar de toekomst

De start van de bouwwerken luidt een nieuw tijdperk in voor SAMEN Campus Wakken. Na een moeilijke periode kijken we opnieuw hoopvol naar de toekomst. Zowel binnen als buiten de muren van ons nieuwe woonzorgcentrum willen we een gepast antwoord geven op alle mogelijke vragen van ouderen uit Wakken en omliggende.
De focus op duurzaamheid loopt als een rode draad doorheen de nieuwbouw en ook doorheen de werking. Medewerkers, vrijwilligers, families en buurtbewoners slaan de handen in elkaar om te zorgen voor zij die zorg nodig en wij willen hen hierin optimaal ondersteunen.

Infovergadering op 29 maart 2022

Dit bouwproject is niet alleen een zaak van architecten en aannemers. Ook voor de (buurt)bewoners, families en medewerkers is de impact niet te onderschatten.

Daarom willen we iedereen zo goed mogelijk informeren over het verloop en afspraken rond de bouwwerken en de gevolgen inzake toegankelijkheid, parking ed. Omdat dit door de coronacrisis nog niet mogelijk is geweest, lichten we ook het project zelf en de aanpassingen nader toe en geven we graag antwoord op de vragen van aanwezigen.
Hoewel voorzichtigheid nog steeds geboden is laat de situatie toe om opnieuw in groep samen te komen. We nodigen iedereen dan ook van harte uit op de infovergadering die zal plaats vinden op dinsdag 29 maart om 19u30 in de polyvalente zaal in het Hondiuspark. Inschrijven is niet nodig, een mondmasker is niet verplicht maar wel wenselijk.

Meer info over het project:
Francis Fraeyman
Directeur Bouw en Technieken Woonzorggroep GVO
T 0476 41 89 60
francis.fraeyman@gvo.be

Beelden: VK Architects & Engineers