Vijf jaar Amphora in nieuw gebouw - Een succesvolle publiek-private samenwerking resulteert in PREZO kwaliteitslabel!

Op 15 september was het precies 5 jaar geleden dat de bewoners en medewerkers van woonzorgcentrum Amphora hun intrek namen in het gloednieuwe gebouw. Dit was meteen het sluitstuk van de samensmelting van de woonzorgcentra Sint Anna (Woonzorggroep GVO) en Sint Amand (gemeente/OCMW Wingene) tot de nieuwe vzw 'Amphora'.Deze succesvolle publiek-private samenwerking resulteerde eerder dit jaar in het behalen van het PREZO kwaliteitslabel. Redenen genoeg dus om feestelijk terug te blikken op vijf jaar Amphora!


Nog steeds bevoorrecht in prachtig gebouw
Amphora was een van de eerste publiek private samenwerkingen (PPS) in de ouderenzorg in Vlaanderen. De bouw van een nieuw centrum was de kers op de taart van deze toen nog vrij nieuwe samenwerkingsvorm.
Na vijf jaar kunnen we stellen dat deze samenwerking een succesverhaal is geworden en daar speelt het gebouw zelf een sleutelrol in. Het is niet alleen een architectonisch pareltje (ontworpen door architectenbureau Sergison & Bates) met veel natuurlijk licht en warme interieurelementen, ook de indeling zelf in knusse, kleinschalig leefomgevingen en interactie met de groene omgeving dragen bij tot een echt thuisgevoel bij zowel bewoners als medewerkers.

Complementaire werking met 360° dienstverlening
De samenwerking resulteerde al heel snel in een complementair aanbod met tal van diensten. Zowel binnen als buiten de muren van het woonzorgcentrum zelf kunnen ouderen uit de ruime Wingense omgeving rekenen op een uitgebreid en professioneel zorgaanbod. Van kortverblijf en crisisopvang tot het dagverzorgingscentrum en verblijf in een zorgflat of kamer in het woonzorgcentrum zelf.
De competenties en deskundigheid van beide organisaties werden op een zeer vlotte manier gebundeld in het gezamenlijk streven naar een steeds betere zorg en dienstverlening.

Lokale verankering maakt sterk
De belangrijkste succesfactor in dit verhaal is de constructieve houding en open samenwerking van Woonzorggroep GVO en de gemeente Wingene. Met respect voor elkaars eigenheid en steeds rekening houdend met de lokale setting en de noden en behoeftes van de omgeving blijven beide partijen werken aan nieuwe initiatieven ten dienste van de lokale bevolking. Het project 'Zorgzame Buurten' dat momenteel in de steigers staat, getuigt hiervan.

Prezo certificaat als kers op de taart
Op 27 september wordt er feest gevierd in Amphora. Naast de vijfde verjaardag van het nieuwe gebouw wordt het Prezo-certificaat dat Amphora eender dit jaar behaalde, officieel bekend gemaakt. Dit kwaliteitslabel geeft niet alleen een garantie voor de goede zorg maar betekent ook de verdiende erkenning voor alle medewerkers die dag in dag uit het beste van zichzelf geven om van Amphora een warme thuis te maken.
De hele dag genieten bewoners en medewerkers van tal van activiteiten. Startend met een ontbijt, een foodtruck over de middag tot het optreden van een rock&roll band in de vooravond… De ambiance is verzekerd alvast!